Dieta Dukana - Faza I
• 5-6 jajek
• jedno duże opakowanie paluszków surimi (250g)
• opcjonalnie: 100-150g wędzonego łososia (ja użyłam wędzonego na gorąco)
• pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
• sól, pieprz, odrobina domowej vegety
• 1 łyżeczka musztardy z lekką górką
• 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homo
Jajka ugotować na twardo. Z dwóch wyjąć żółtka i odłożyć te żółtka osobno. Resztę jaj i białek z jaj pokroić w paseczki (lub w kostkę, jak kto woli). Paluszki surimi pokroić w plasterki, dodać do jajek. Posiekać cebulkę i dołożyć do reszty. Łososia podzielić (lub pokroić) na niewielkie kawałki i dodać do reszty. Odłożone żółtka rozgnieść widelcem na miazgę dość dokładnie. Dodać łyżeczkę musztardy, jogurt i przyprawy (przyprawić dość mocno). Dokładnie wymieszać, aż powstanie sos. Dodać do reszty składników i wymieszać. W razie potrzeby całość doprawić. I jeść :)
Jeśli chodzi o same paluszki surimi, nie polecam tych w zalewie - są zbyt kwaśne i pasta nie wychodzi z nich tak smaczna. Najlepsze są pakowane próżniowo lub ewentualnie mrożone (te ostatnie trzeba rozmrozić przed zrobieniem pasty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz