Jest kolorowa, smaczna, z dużą ilością warzyw oraz leciutką cytrynową nutą - i po prostu mnie zachwyciła :) Polecam!
Zupa bułgarska z klopsikami
Dieta Dukana - Faza II
- bulion (ok. 1-1,5l)
- 1 nieduża cukinia
- 2 marchewki
- 2 żółte papryki
- 4-5 dojrzałe pomidory (lub pomidory z puszki)
- 1 pęczek dymki
- 2 jajka
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny lub vegety domowej
- 1 łyżeczka cząbru z „górką”
- ½ główki gałki muszkatołowej
- ½ kg mięsa mielonego (u mnie wołowe, może być jednak kurczak lub indyk)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ główki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ posiekanej drobno cebuli
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku,
Bulion może być z odtłuszczonej kostki rosołowej, ja zachęcam
jednak, aby ugotować go na niewielkim kawałku mięsa (np. porcji rosołowej).
Marchewkę obrać, pokroić na talarki. Paprykę umyć, usunąć
gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić
w kostkę. Z dymki uciąć cebulki i pokroić w plastry. Zieloną część drobno
posiekać (osobno). Cukinię pokroić w kostkę. Wywar wlać do garnka, dodać
pokrojone warzywa, suszoną włoszczyznę i gotować.
W tym czasie przygotować klopsiki. Do mięsa mielonego
dodać mieloną paprykę, startą gałkę, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną
cebulę oraz 1 jajko. Formować niewielkie pulpeciki i układać je delikatnie w
garnku z zupą za pomocą łyżki, żeby się nie rozpadły. Gotować przez ok. 20
minut pod przykryciem do miękkości warzyw. Zestawić z ognia.
2 jajka połączyć z sokiem z cytryny , dodać 2 łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Całość wlać do garnka i mieszać, aż zupa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem do smaku, dodać cząber i pozostałe pół główki gałki muszkatołowej (starte). Posypać posiekaną dymką i podawać gorące.
2 jajka połączyć z sokiem z cytryny , dodać 2 łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Całość wlać do garnka i mieszać, aż zupa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem do smaku, dodać cząber i pozostałe pół główki gałki muszkatołowej (starte). Posypać posiekaną dymką i podawać gorące.
Jeśli macie ochotę zrobić zamiast klopsików dietetyczne kluseczki serowe, będzie Wam potrzebne:
Kluseczki serowe:
- 300 g żółtego sera Piórko
- 1 jajko
- sól, pieprz
czy moge użyć czerwonej zamiast żółtej papryki? czy może być suszona gałka muszkatołowa, jeśli tak to ile jej> jeśli nie to gdzie kupić główkę :) ??
OdpowiedzUsuńasia-sia-sia
Jasne, że możesz użyć czerwonej papryki. Gałka muszkatołowa może być zmielona, dodaj jej do smaku, myślę, że między 1/4 a 1/2 łyżeczki. Główki gałki można szukać w dziale z przyprawami. Np. Kamis posiada w ofercie gałkę muszkatołową całą.
OdpowiedzUsuńsmacznego ;)