Ćevapčići
Dieta Dukana - Faza I
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 duże czerwone cebule
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- 2 kopiaste łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szkl. gazowanej wody mineralnej (50ml)
Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki i zmielić (polecam mielenie samemu lub ewentualnie chodzenie do punktów, gdzie mięso mielą nam z wybranego przez nas kawałka). Jeśli mielimy samemu, możemy dodać do mielenia cebule. Jeśli nie: cebule bardzo drobniutko kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sodę oczyszczoną i wodę mineralną i wyrabiamy ręką ok. 15 minut. Po tym czasie odstawiamy mięso do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
Z mięsnej masy formujemy podłużne "kotleciki". Najlepiej robić to mokrymi dłońmi, bo masa dość mocno się klei. Kotleciki możemy: upiec na grillu (polecam najpierw użyć aluminiowych tacek, a na sam koniec położyć na ruszcie, aby uzyskać charakterystyczne "paski"), usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku (najlepiej w 200ºC, z włączoną funkcją "grill", jeśli ją posiadacie). Podawać na ciepło, najlepiej z sosem tzatziki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz