poniedziałek, 20 lutego 2012

Zapiekany w warzywach miszmasz

Już kiedyś wspominałam, że jestem zwolenniczką niemarnowania żywności. Obiady planuję najczęściej kilka dni naprzód i rzadko kiedy coś wyrzucam. Dziś także zaplanowałam obiad: cukinie faszerowany mielonym mięsem z marchewką. Jednak patrząc na mój koszyk ze smętnie więdnącymi resztkami warzyw, szybciutko zmieniłam plan i powstał zapiekany miszmasz. I wejdzie on na stałe do mojego menu, bo jest pyszny! Polecam bardzo!


Zapiekany w warzywach miszmasz
Dieta Dukana - Faza II

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 serek wiejski light
  • 3 nieduże cukinie
  • 4 pomidory
  • 4 cebule (u mnie 2 czerwone, 2 białe)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi z selera naciowego
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • garść suszonych grzybów lub 100-200g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, vegeta (najlepiej domowa)
  • 1 łyżeczka kolendry (ziarenek), 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Jeśli używamy suszonych grzybów- zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15-20 min, jeśli pieczarek, kroimy je w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę (można też zmielić), paprykę kroimy w kosteczkę - wkładamy do jednego naczynia. Selera naciowego kroimy w plasterki i dodajemy do kurczaka. Cukinie myjemy i wydrążamy w środku, wydrążony farsz siekamy w kostkę i dokładamy do kurczaka i papryki. Wydrążamy pomidory, wydrążony środek dokładamy do pozostałych warzyw. Cebule obieramy z łupinki, odcinamy trochę górnej części (dolną zostawiamy) i wydrążamy w środku. Wydrążone środki z cebuli siekamy w kostkę i odkładamy osobno. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, dokładamy do cebuli. Odsączone suszone grzyby lub posiekane pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki dokładamy do naczynia z kurczakiem i warzywami. Kurczaka z warzywami solimy, pieprzymy i przyprawiamy do smaku, a następnie dokładnie całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię teflonową natartą ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, potem dokładamy warzywa z kurczakiem i smażymy całość, aż kurczak zmieni kolor i warzywa lekko zmiękną. Zestawiamy z ognia, serek wiejski odsączamy i grudki dodajemy do kurczaka i mieszamy.
Wydrążone warzywa układamy na papierze do pieczenia. Solimy i pieprzymy a następnie napełniamy farszem mięsno-warzywnym. Mnie zostało nieco farszu, którym wypełniłam niewielkie żaroodporne naczynie. Zapiekamy całość do czas zmięknięcia warzyw (ok. 30 min.).
W podobny sposób można nadziać także papryki lub kalarepki.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz