czwartek, 23 lutego 2012

Tortille po meksykańsku

Świetny sposób na wykorzystanie dziennej dawki otrębów. Pyszne, sycące i ostreeee. Polecam!


Tortille po meksykańsku
Dieta Dukana - Faza II

Tortille:
  • 6 kopiastych łyżek otrębów (4o+2p), najlepiej drobnych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. mleka chudego
Nadzienie:
  • 0,5kg mięsa z kurczaka (piersi, udka, co wolicie)
  • po 1/2 papryk: czerwonej, zielonej, żółtej
  • 1/2 szkl. ugotowanej soi
  • 2 cebule
  • opcjonalnie: sałata lodowa, pomidor
  • sól, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka w proszku
 Sos:
  • 6 łyżek keczupu light (można zastąpić przecierem pomidorowym z kartonika)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonika
  • sól, słodka i ostra papryka w proszku
  • opcjonalnie: tabasco

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, czosnkiem granulowanym i paprykami w proszku (nie żałujcie ostrej papryki). Usmażyć bez tłuszczu do zrumienienia, najlepiej na patelni grillowej.
Cebulę pokroić w grubą kostkę i na patelni przetartej ręcznikiem papierowym podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
Paprykę pokroić w kostkę. Jeśli chcemy dołożyć sałatkę lodową, kroimy lub rozdzieramy palcami na niewielkie kawałki. Pomidora kroimy w plasterki.
Kurczaka, cebulkę, paprykę, soję i sałatę mieszamy w misce. Solimy do smaku.
Wszystkie składniki sosu mieszamy razem - próbujemy, sos powinien być dość ostry.
Składniki na tortille miksujemy krótko, tylko do połączenia składników, po czym smażymy na przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą patelni. Przed każdym wylaniem porcji na patelnię, mieszamy masę (inaczej wszystkie otręby opadają na dno), po czym wylewamy na patelnię i delikatnie rozkładamy równo otręby na patelni (w przeciwnym wypadku tortille będą nierównej grubości). Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed przewróceniem tortilli sprawdzamy wierzch naleśnika - musi być dobrze ścięty. Potrząsamy kilka razy patelnią, aby naleśnik "obluzować", jeśli to konieczne podważamy z każdej strony łopatką i dopiero obracamy. Z podanej porcji na patelni 24cm wychodzi ok. 3-4 tortilli. Pamiętajcie, że jest to porcja na 2 dni (lub 2 osoby). Jeśli pod koniec smażenia zostanie nam bardzo gęsta masa w naczyniu - dolejcie jeszcze trochę mleka.
Tortille smarujemy sosem, wkładamy kilka plasterków pomidorów (ok 3), nakładamy farsz i zwijamy. Możemy owinąć w folię aluminiową, tak jak na zdjęciu, aby tortilla lepiej się trzymała.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz