Tarta z kalafiora
Dieta Dukana - Faza II
- 1 średni kalafior
- 1 pierś z kurczaka (cała)
- 3 szalotki
- 3 jajka
- 1 serek wiejski light (150g) lub garść tartego sera żółtego Piórko (3% tłuszczu)
- po 1 łyżeczce curry i papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- opcjonalnie: kilka pomidorków koktajlowych lub pokrojony w plasterki pomidor
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odsączamy dokładnie i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulki szalotki posiekać w kostkę i podsmażyć na patelni przetartej oliwą - można podlać niewielką ilością wody. Dodać do kalafiora.
Mięso pokroić w kostkę o posolić, curry i paprykę wymieszać i obtoczyć w nich mięso. Dodać do kalafiora.
Do kalafiora wbić także 3 jajka, dodać ser wiejski odsączony z zalewy lub starty ser Piórko, posolić, popieprzyć, dodać tymianek i jeszcze niewielką ilość curry. Wymieszać i wyłożyć do formy na tartę. Na wierzch (jako dekorację), można dać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub kilka plasterków pomidora.
Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i zapiekać ok. 45 min. Podawać na ciepło lub zimno (mnie bardziej smakował na zimno) z keczupem light lub przecierem pomidorowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz