czwartek, 12 stycznia 2012

Sałatka z endywii, pomidorów i kiełków

Szybka i pyszna sałatka. Pasuje zarówno do mięs, jak i można ją spałaszować samą. Do tego jest bardzo zdrowa. Polecam!


Sałatka z endywii, pomidorów i kiełków
Dieta Dukana - Faza II

  • 1/2 sporej główki endywii
  • 2 garście roszponki
  • 4 duże pomidory lub 250g koktajlowych
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50g)
  • 1 fenkuł
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duży jogurt naturalny lub kefir
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Endywię myjemy i dzielimy liście rwąc rękoma na mniejsze części (nie używamy noża). Roszponkę myjemy. Pomidory kroimy w ósemki lub (jeśli to pomidorki koktajlowe) połówki. Rzodkiewki tniemy w plasterki. Fenkuła kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce i lekko solimy.
Do kefiru lub jogurtu dodajemy sól, pieprz do smaku, posiekany koperek i sok z cytryny. Mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę przed samym podaniem lub podajemy sos osobno do samodzielnego polania.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz