Sałatka z endywii, pomidorów i kiełków
Dieta Dukana - Faza II
- 1/2 sporej główki endywii
- 2 garście roszponki
- 4 duże pomidory lub 250g koktajlowych
- pęczek rzodkiewki
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50g)
- 1 fenkuł
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 1 duży jogurt naturalny lub kefir
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Endywię myjemy i dzielimy liście rwąc rękoma na mniejsze części (nie używamy noża). Roszponkę myjemy. Pomidory kroimy w ósemki lub (jeśli to pomidorki koktajlowe) połówki. Rzodkiewki tniemy w plasterki. Fenkuła kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce i lekko solimy.
Do kefiru lub jogurtu dodajemy sól, pieprz do smaku, posiekany koperek i sok z cytryny. Mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę przed samym podaniem lub podajemy sos osobno do samodzielnego polania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz