Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.
Libańskie Lahem Mechwi (szaszłyki wołowe)
Dieta Dukana - Faza II
- 800g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 4 pomidory lub 1 puszka pomidorów
- patyczki do szaszłyków
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu (niezbyt drobno). Kolendrę zieloną posiekać drobno. Do mielonego mięsa wbić jajko, dodać przyprawy i cebulę, wymieszać dokładnie. Formować długie, wąskie kotelciki (ok. 10 cm długości), które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Szaszłyki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie, obkładając je plasterkami pomidorów lub pomidorami w puszce. Zapiekamy ok. 30-40 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz