Ciasteczka biszkoptowo-owsiane
Dieta Dukana - Faza I
Ciasteczka:
- 5 jajek (osobno żółtka, osobno białka
- 5 płaskich łyżek ksylitolu (lub inny słodzik do smaku)
- starta skórka z 1 cytryny
- 5 kopiastych łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki (z górką) mleka w proszku
- 200ml mleka (niecała szklanka)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki (z górką) mleka w proszku
- aromat waniliowy lub inny
- 1 łyżeczka słodziku (Sussina Gold) lub do smaku
Nagrzać piekarnik do 170ºC.
Żółtka ubić z 1 łyżką ksylitolu, aż zmienią kolor. Dodać skórkę startą z cytryny i jeszcze chwilę miksować. Wsypać otręby, lekko zamieszać łyżką i odstawić, żeby otręby nasiąknęły.
Białka zacząć ubijać, jak będą lekko spienione, wrzucić ksylitol i ubijać dalej (jeśli chcecie użyć innego słodziku, dodajcie go dopiero na sam koniec, jak białka będą już sztywne!) na sztywną pianę. Pianę wyłożyć na masę z żółtek, dodać mleko w proszku i delikatnie wymieszać łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Wykładać łyżką na wyłożoną pergaminem blachę w okrągłe placuszki, zachowując między nimi odstępy.
Piec ok. 10-15 min. do dość mocnego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę, aby lekko przestygły i odkleić od pergaminu (może być trochę trudno).
Przekładać można je dukanową nutellą, dukanowym dżemem lub nadzieniem mlecznym. Jeśli macie chęć na nadzienie mleczne:
Grzejemy mleko, aż będzie ciepłe i rozpuszczamy w nim dokładnie żelatynę. Dodajemy wybrany aromat (śmietankowy, waniliowy, toffi, czekoladowy, nugatowy, czy jeszcze inny) i mleko w proszku oraz słodzik. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wkładamy do lodówki. Jak masa zacznie być mocno gęsta, prawie ścięta, przekładamy ciastka i wkładamy całość jeszcze na trochę do lodówki. Delektujemy się smakiem.
zamiast ciastek upiekłam biszkopt, i zawinęłam masę mleczną w roladkę :) polałam nutellą, mniam :)
OdpowiedzUsuńMP3-ka, to faktycznie dietetyczna wersja z tą nutellą :D
OdpowiedzUsuńHeh. Zwracam honor, tak to jest jak się nie czyta wystarczająco uważnie ;)
OdpowiedzUsuń