Podejrzewam, że lazanię można odgrzać prosto w piekarniku, gdyby ktoś chciał zrobić ją wcześniej, ale u nas zniknęła prawie cała od razu :)
Lazania
Dieta Dukana – Faza I
NADZIENIE:
• 500-600g mięsa mielonego wołowego (proponuję zmielić samemu)
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
• 300g sera żółtego Piórko, startego na tarce o grubych oczkach
• 4 łyżki koncentratu pomidorowego
• przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny, sól, papryka słodka, papryka ostra
• opcjonalnie: kilka plasterków suszonych grzybków
NALEŚNIKI:
• 4 jajka
• 3 łyżki jogurtu
• odrobina soli
Cebulę podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości wody. Następnie dodać czosnek, mięso mielone i smażyć chwilę mieszając, aż mięso straci czerwony kolor, jeśli mięsa nie mieliliśmy sami, może się okazać konieczne odlanie tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z pół szklanki wody i wlać do mięsa, dołożyć grzyby suszone dla smaku. Smażyć do odparowania większej ilości wody i aż mięso zmięknie. Dodać przyprawy do smaku (powinno być leciutko pikantne).
Składniki na naleśniki (jajka, jogurt, sól) zmiksować krótko, tylko do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię, przetrzeć ręcznikiem papierowym z oliwą. Smażyć naleśniki wylewając cienko ciasto na niezbyt dużym ogniu. Kiedy brzegi naleśników zaczną lekko odstawać, a wierzch naleśnika będzie ścięty, bardzo delikatnie przewracać naleśnika na drugą stronę (uwaga! są bardzo kruche i łatwo się rozwalają). Jeśli ktoś nie ma wprawy w przewracaniu, można smażyć naleśnika nieco dłużej tylko z jednej strony.
Naleśniki układać na talerzu: na każdy naleśnik nakładać równo rozsmarowane: porcję mięsa mielonego i sera piórko, potem kolejny naleśnik itd. Na samej górze powinien znaleźć się naleśnik. Górna warstwa w moich naleśnikach została pokryta także listkami świeżej bazylii i oregano. Całość znacznie zyskała na smaku :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz