czwartek, 22 grudnia 2011

Kurczak z sosem z boczniaków

To danie nie jest dobre... ono jest rewelacyjne! Mocny aromat gałki muszkatołowej, delikatny smak grzybów, aksamitny sos... Mmmm... Koniecznie powinniście spróbować!

Kurczak z sosem z boczniaków
Dieta Dukana - Faza II

  • 1/2 kg mięsa z kurczaka (piersi bądź udka bez kości)
  • 1/2 kg boczniaków
  • 2 cebule (pokrojone w grubą kostkę lub półksiężyce)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szkl. mleka skondensowanego light 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, vegeta (najlepiej domowa)

Dużą patelnię (ja używam woka) przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę, posypujemy vegetą dość obficie i przykrywamy. Dusimy chwilę pod przykryciem.
Boczniaki i kurczaka tniemy w paseczki.. Dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Boczniaki powinny puścić trochę wody, jeśli nie- podlewamy niewielką ilością wody.
Gdy boczniaki zmiękną dodajemy mleczko skondensowane i jeszcze chwilę dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością (u mnie 1/2 startej główki) gałki muszkatołowej. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, można także posypać niewielką ilością startego żółtego sera Piórko (3% tłuszczu).

Możecie ewentualnie użyć innych grzybów (na przykład pieczarek), jednak boczniaki nadają mu specyficzny aromat i polecam używanie właśnie boczniaków.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz