Kurczak ze szpinakiem
Dieta Dukana - Faza PW
- 1 pierś z kurczaka (podwójna)
- duży pęczek szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 szkl. mleka
- 1 serek wiejski light (150g)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- sól, vegeta, pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę i na przetartej oliwą patelni zrumienić, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć jeszcze kilka minut. W tym czasie wypłukać dokładnie szpinak, odciąć łodyżki i pokroić niezbyt drobno liście. Dołożyć do kurczaka i dusić razem, aż liście szpinaku się skurczą i zmienią kolor na ciemnozielony. Doprawić do smaku, dodać estragon i dusić razem jeszcze 2-3 minuty. Skropić sokiem z cytryny.
Przygotować sos: składniki na sos wrzucić do blendera i dokładnie połączyć. Wlać do garnka i na małym ogniu podgrzewać, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie zagotowywać, bo sos się zważy! Sosem polać mięso ze szpinakiem.
W fazie III świetnym dodatkiem jest gotowany makaron pełnoziarnisty.
Smacznego!
Ciekawy przepis na szybki obiad. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba dzisiaj zrobię sobie takie pyszne i zdrowe jedzonko:)
OdpowiedzUsuń