środa, 4 kwietnia 2012

Grillowany stek wołowy

Natknęłam się na ciekawe wskazówki, jak zrobić idealny stek. Wypróbowałam i muszę powiedzieć: jest rewelacyjny. Polecam!


Grillowany stek wołowy
Dieta Dukana - Faza P

  • 2 plastry wołowiny o grubości ok 2-2,5 cm z łopatki wołowej lub polędwicy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • pieprz

Wszystkie składniki (oprócz steków) wymieszać razem i wlać do szczelnej foliowej torebki, włożyć steki, dokładnie obtoczyć w marynacie i odłożyć na 1-2 godzin - mięsa nie trzymamy w lodówce.
Rozgrzewamy mocno grill, układamy steki na ruszcie, zamykamy pokrywę i na mocnym ogniu grillujemy 3-5 minut. Łopatką lub szczypcami (aby nie nakłuć mięsa) odwracamy po tym czasie steki przesuwamy w mniej rozgrzane miejsce i grillujemy jeszcze 5 minut. Steki są gotowe do zjedzenia po 5 minutach od zdjęcia z grilla.

Można je także zrobić w piekarniku z funkcją grillową: rozgrzewamy piekarnik z funkcją grill do 250ºC. Blisko nagrzanej grzałki u góry układamy na kratce mięso. Grillujemy w zamkniętym piekarniku ok. 7-8 minut. Skręcamy temperaturę do 200ºC, obracamy delikatnie steki, aby ich nie naruszyć i grillujemy kolejne 10 minut.
U mnie podane w towarzystwie smażonej cukinii i topinamburu z grzybami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz