Ciasto cukiniowe
Dieta Dukana - Faza II
- 1 cukinia (ok. 400g)
- 2 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 9 kopiastych łyżek otrębów (6o+3p) - powinny wypełnić po brzeg szklankę
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Cukinię obieramy z skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mocno (!) odciskamy z soku. Cukinii powinniśmy mieć ok. 1 szkl.
Wszystkie składniki (oprócz białek) mieszamy do dokładnego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie mieszamy łyżką z resztą składników.
Masą wykładamy krótką keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 min. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym piekarniku ciasto na minimum godzinę, a najlepiej do całkowitego wystygnięcia. Ciasta nie kroimy dopóki nie wystygnie całkowicie (wilgoć ze środka musi nieco odparować), ciasto może nieco opaść- nie ma to wpływu na smak. Jednorazowo możemy zjeść 1/3 ciasta.
Smacznego!
Ciasto pyszne. Dodałam jeszcze aromat szarlotki, a cukinia fantastycznie imitowała jabłka. Resztę zamroziłam zobaczę co z tego będzie. Dzięki.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.W najbliższych dniach go wypróbuję i podzielę się wrażeniami.Na razie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń