czwartek, 1 marca 2012

Ciasto cukiniowe

Proste i szybkie do wykonania ciasto, o delikatnym smaku cynamonu i wilgotnej konsystencji. Zarówno mnie jak i męża zachwyciło. Polecam!


Ciasto cukiniowe
Dieta Dukana - Faza II

  • 1 cukinia (ok. 400g)
  • 2 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 9 kopiastych łyżek otrębów (6o+3p) - powinny wypełnić po brzeg szklankę
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Cukinię obieramy z skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mocno (!) odciskamy z soku. Cukinii powinniśmy mieć ok. 1 szkl.
Wszystkie składniki (oprócz białek) mieszamy do dokładnego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie mieszamy łyżką z resztą składników.
Masą wykładamy krótką keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 min. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym piekarniku ciasto na minimum godzinę, a najlepiej do całkowitego wystygnięcia. Ciasta nie kroimy dopóki nie wystygnie całkowicie (wilgoć ze środka musi nieco odparować), ciasto może nieco opaść- nie ma to wpływu na smak. Jednorazowo możemy zjeść 1/3 ciasta.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciasto pyszne. Dodałam jeszcze aromat szarlotki, a cukinia fantastycznie imitowała jabłka. Resztę zamroziłam zobaczę co z tego będzie. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis.W najbliższych dniach go wypróbuję i podzielę się wrażeniami.Na razie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń