wtorek, 14 lutego 2012

Torcik potrójnie czekoladowy

Macie czasami ochotę na coś bardzo czekoladowego? Ja mam. Dziś pomysł na torcik czekoladowy potrójnie. Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, czekoladowy budyń jako masa i gęsta, błyszcząca, czekoladowa polewa... Czekoladowo mi!
Ciasto jest na malutką tortownicę (16 cm), za to można go zjeść jednorazowo aż połowę. Można je także upiec w foremkach na muffinki.

Torcik potrójnie czekoladowy
Dieta Dukana - Faza II

Ciasto (na tortownicę Ø16cm):
  • 1 szklanka startej na tarce i odciśniętej z soku cukinii (to jest ok. 1 niewielka cukinia)
  • 2 łyżki puree z dyni (lub dżemu dyniowego dukanowego z tego przepisu)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • 2 łyżki z górką błonnika kakaowego lub kakao odtłuszczonego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 kopiaste łyżki otrębów owsianych + 2 kopiaste łyżki otrębów pszennych (zmielone na mąkę)
Masa:
  • 1/2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
Polewa czekoladowa:
  • 1 kopiasta łyżeczka błonnika kakaowego lub kakao odtłuszczonego
  • 2 łyżeczki parafiny
  • 2 łyżeczki Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • 3-4 łyżeczki mleka
  • 8 kropli aromatu Nugatowy Raj (lub innego orzechowego)

Rozgrzać piekarnik do 170ºC.
Białko oddzielić od żółtka, zmiksować białko ze szczyptą soli na pianę, dodać żółtko oraz słodzik, nadal miksować. Dodać pulpę z dyni.
Zmieszać zmielone otręby, sodę, kakao, cynamon i dodać do masy. Na samym końcu dodać odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać. Włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Przygotować budyń: zagrzać na piecu 1/2 szklanki mleka ze słodzikiem. Pozostałą część mleka wymieszać z budyniem. Gdy mleko na piecu zawrze, dodać budyń i mieszać aż do zgęstnienia. Ostudzić.
Błonnik kakaowy lub kakao wymieszać z parafiną, słodzikiem, aromatem i mlekiem. Mleka dodajemy tyle, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
Torcik po ostygnięciu przekładamy budyniem i polewamy polewą. Odstawiamy jeszcze na trochę do lodówki do stężenia.
Smacznego!


Pomysł na przepis został zaczerpnięty z tej strony, z modyfikacjami do Diety Dukana.

2 komentarze:

  1. Czy ciasto dużo wyrasta? Chciałam zrobić jako muffiny i nie wiem ile nałożyć foremki, żeby ładnie wyglądały?

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wyrasta bardzo mało, także spokojnie napełniać muffinki :)

    OdpowiedzUsuń