Inspiracją do ich zrobienia był ten przepis. Został jednak dość mocno zmieniony.
Ze względu na "polowe" warunki dziś u mnie, wybaczcie gorszą niż zwykle jakość zdjęć :)
Pączki
Dieta Dukana - Faza II
- 300g mielonego chudego białego sera (u mnie: President 0%)
- 4 łyżki otrąb owsianych + 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1/2 opakowania suszonych drożdży (u mnie Dr. Oetker)
- 2 płaskie łyżki Sussiny Gold (u mnie "waniliowy") lub inny słodzik do smaku
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu śmietankowego
- krem różany z tego przepisu
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 żółtku i słodzik, cały czas miksując. Dodać ser biały i miksować jeszcze chwilę. Otręby zmielić na mąkę (z niemielonych także wyjdą pączki, jeśli nie chcecie tego robić). Do masy dodać otręby, aromat i drożdże i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do form do muffinek lub foremek na pączki i piec ok. 30-40 min. do mocnego zrumienienia. Gorące nadziewać kremem różanym (ja zrobiłam to długą szprycką). Posypać słodzikiem i zajadać :)
Mnie z podanej porcji wyszło 6 standardowej wielkości pączków. Jednorazowo możemy zjeść połowę.
Smacznego!
Moria, morijka - moja bohaterka <3
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, jakby tu zrobić z tego przepisu "oponki" ale chyba się nie da :(
ciasto jest nieco za rzadkie. Można ewentualnie użyć okrągłych foremek na muffinki z dziurką :)
OdpowiedzUsuńsuper! wypróbuje w weekend;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam! wyszły mi takie serowe drożdżówki! pyyyychaaaaa! :)))
OdpowiedzUsuń