Łosoś sushi z orientalnym sosem
Dieta Dukana - Faza II
- ok. 300-400g surowego filetu z łososia
- sok z cytryny
- sól
- arkusze nori (najlepiej Gold)
- czerwona ostra papryczka chilli
- 1/2 trawki cytrynowej lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie: trochę startej skórki i soku z cytryny)
- słodzik do smaku
- 4 łyżki sosu sojowego
- plasterek 1 cm imbiru świeżego
- 3 łyżki wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie: 2 krople aromatu miodowego
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC - jeśli macie funkcję grill w piekarniku - włączcie ją, jeśli nie rozgrzejcie tylko górę. Łososia solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Tniemy na podłużne pasy, które łatwo będzie zwinąć w arkusze nori. Nori skrapiamy delikatnie wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i zawijamy w arkusze pasy łososia. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wkładamy do piekarnika blisko górnej jego części. Zapiekamy ok. 10 min.
Papryczkę myjemy, przecinamy i usuwamy nasiona. Kroimy bardzo drobno. Imbir także obieramy i kroimy drobniutko. Z trawy cytrynowej usuwamy zewnętrzną, twardą część i kroimy w cienkie plasterki. Patelnię teflonową przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i nagrzewamy. Wrzucamy papryczkę, imbir i trawę cytrynową i podsmażamy. Dodajemy sok z cytryny i smażymy jeszcze chwilę do odparowania. Zestawiamy z ognia i dodajemy sos sojowy, wodę, słodzik (sos powinien być słodkawy) i aromat miodowy.
Upieczonego łososia kroimy na mniejsze kawałki, maczamy delikatnie w sosie (sos jest mocno słony, więc uwaga) i zajadamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz