Grecka musaka
Dieta Dukana - Faza II
- 2 bakłażany
- 600g mięsna mielonego (u mnie wołowina)
- 2 duże cebule (u mnie czosnkowe)
- 4 ząbki czosnku
- 5 dużych pomidorów bez skórki, lub 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- 2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
- opcjonalnie: 100g startego sera żółtego Piórko do posypania
Bakłażany pokroić w podłużne plastry, posolić i ostawić na durszlaku na pół godziny do odcieknięcia z soku. Po tym czasie przepłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i zrumienić na przetartej oliwą patelni grillowej. Jeśli nie macie patelni grillowej użyjcie zwykłej teflonowej, lub zapieczcie delikatnie bakłażany w piekarniku. Podpieczone bakłażany układać na papierowym ręczniku.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć z odrobiną wody na patelni. Dodać mięso mielone i smażyć, aż zmieni kolor, po czym dodać pokrojone i obrane pomidory oraz przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić razem na małym ogniu ok. 20 min.
Robimy sos beszamelowy: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z skrobią kukurydzianą. Pozostałe mleko zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, wlewamy resztę mleka ze skrobią i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i przyprawiamy. Do żółtka dodajemy nieco sosu i mieszamy, aby je zahartować, następnie dodajemy do sosu i mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: bakłażany, mięso, bakłażany. Polewamy wszystko sosem i możemy posypać (choć nie jest to konieczne) startym serem Piórko. Zapiekamy w piekarniku do zrumieniania góry (ok. 40 min.). Gorąca musaka trochę się rozsypuje przy nakładaniu, lepiej kroić ją na zimno, nie ma to jednak wpływu na smak ;)
Smacznego!
Pychota! Tylko sos beszamelowy zrobiłam bez skrobii z jogurtu z mlekiem pół na pół, piórkiem i jajkiem. Pozdrawiam i dziękuję.
OdpowiedzUsuń