piątek, 9 grudnia 2011

Tortille z wędzonym łososiem



Tortille są z niemielonych otrębów owsianych wysokobłonnikowych (fotka obok), bo są nieco drobniejsze niż inne - idealnie nadają się na tortille. Pszenne także postarałam się wybrać drobniejsze. Do tego łosoś, serek wiejski i koperek. Uwielbiam je! Idealne na I fazę, ale lubię je tak bardzo, że czasem jem i w II :) Przepis na nie już kiedyś podawałam... ale wstawię znowu, żebyście nie musieli szukać ;)
Tortille z wędzonym łososiem
Dieta Dukana - Faza I

Tortille (naleśniki):
•    6 łyżek drobnych otrąb (mieszanka 4o+2p)
•    2 jajka
•    nieco ponad 1/2 szkl. mleka
•    szczypta soli
Nadzienie:
•    100-150g wędzonego łososia
•    1 op. serka wiejskiego light (150g)
•    2 łyżki posiekanego koperku

Składniki na naleśniki miksujemy krótko, tylko do dokładnego połączenia składników. Przed każdym nabraniem chochelką ciasta, należy je zamieszać, gdyż otręby opadają na dno. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i rozprowadzamy równomiernie po patelni otręby. Smażymy na niewielkim ogniu - łatwiej wtedy przewracać tortille. Przewracamy je dopiero, jak góra naleśnika się zetnie, delikatnie podważając z boku szeroką łopatką. Najlepiej przekładać je od razu, gdyż są dość kruche.
Do środka usmażonego naleśnika nakładamy z jednej strony wędzonego łososia, serek wiejski i koperek i zwijamy w rulon. Zajadamy :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz