Dziś postanowiłam przybliżyć Wam fenkuł
czyli koper włoski. Jest to mniej popularne warzywo z rodziny selerowatych o
charakterystycznym, anyżkowym smaku. Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin
i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na
potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. A oprócz
tego jest po prostu smaczne :) Nadaje się do sałatek, świetnie komponuje się z rybą
czy kurczakiem. Można go także podać samego, np. duszonego czy ugotować na nim
zupę.
Jeśli nie lubicie anyżu, to nie
jest warzywo dla Was, jeśli jednak smakuje Wam, to gorąco polecam.
U mnie dziś jako składnik sosu do
ryby. Sos ten jednak także będzie pasował do kurczaka. Kombinacja smaków jest
niesamowita :)
Dieta Dukana – Faza II
- 2 pstrągi (lub inne ryby, np. mintaj, pod warunkiem, że nie mrożone)
- 1 nieduża cebula
- 1 por
- 1 fenkuł
- 1 cytryna
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka maizeny (skrobi kukurydzianej)
- pikantny pieprz (u mnie pikantna mieszanka pieprzu z Kotanyi)
- słodzik (u mnie łyżeczka ksylitolu)
- sól
Pstrągi oskrobać, osuszyć, posolić i popieprzyć. Włożyć do
nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. pół godziny – najlepiej z włączoną
funkcją „grill”.
Cebulę pokroić w kostkę, pora w niezbyt cienkie talarki, z fenkuła
odciąć zielone listki do dekoracji i posiekać, resztę fenkuła pokroić w niezbyt
drobną kostkę.
Cebulę poddusić z odrobiną wody, dodać pora i fenkuła. Wlać
na dno garnka odrobinę wody, tak, aby dno zostało przykryte i przykryć
pokrywką. Dusić do miękkości warzyw. Następnie w szklance mleka rozpuścić łyżkę
maizeny i dodać do warzyw. Gotować aż do zgęstnienia. W międzyczasie
przyprawić: słodzikiem, pikantnym pieprzem i solą. Kiedy sos zgęstnieje,
wcisnąć sok z całej cytryny i potrzymać na ogniu do połączenia składników, w
razie potrzeby doprawić.
Na talerz wyłożyć kilka łyżek sosu, na to rybę i posypać
zostawionymi listkami fenkuła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz