czwartek, 8 grudnia 2011

Naleśniki z nadzieniem serowym

Zrobiłam naleśniki bez otrębów, na samych jajkach i jogurcie. Są pyszne, ale smażenie ich to naprawdę wyzwanie! Wylewamy cienką warstwę ciasta na rozgrzaną patelnię, ciasto musi się dobrze ściąć na wierzchu, potem próbujemy delikatnie obrócić. Naleśniki są bardzo kruche i łatwo się rozwalają. Bez dobrej patelni nie uda nam się ich zrobić. Za to nadzienie... mogłabym je jeść tonami. Jest pyszne! I robi się prosto i szybko :)

Naleśniki z nadzieniem serowym
Dieta Dukana - Faza I

Naleśniki:
•    4 jajka
•    3 łyżki jogurtu
•    szczypta soli

Składniki zmiksować do połączenia i smażyć na rozgrzanej patelni delikatnie przewracając.

Nadzienie serowe:
•    1 opakowanie Twarogu delikatnego President 0% (myślę, że inny ser mielony też się nada, np. emilki)
•    3 żółtka
•    słodzik do smaku
•    aromat pomarańczowy (kilka kropli)

Zmiksować do połączenia składniki do połączenia i przełożyć naleśniki.

5 komentarzy:

  1. takie nadzienie juz robiłam do innego placka i jest rzeczywiscie super, tylko zastanawiam sie czy naleśniki nie wyszłyby w mikrofali?

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wypróbowałam przepis na same naleśniki, przełożyłam nimi mięso mielone z indyka, i mam a la lasagne :) troszkę naleśniki się porozwalały, ale warstwy w lasagne wyszły ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszłyby, proponuję tylko wtedy ubić najpierw białka i wymieszać z żółtkami, serkiem i solą. Można je wtedy także robić w wersji pikantnej z dowolnymi ziołami i przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis na naleśniki bez skrobii i otrębów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo to ktoś jeszcze używa mikrofali? przecież jedzenie z niej jest pozbawione wszelkiej wartości. Pyszne naleśniki wychodzą z namoczonej i zmiksowanej kaszy gryczanej(niepalonej)

    OdpowiedzUsuń