Długo szukałam dobrego przepisu na chleb. Ten wychodzi zawsze. Dobrze się przechowuje, mając ten sam aromat i chrupkość przez kilka dni. Minusem jest w nim zawartość skrobii kukurydzianej, w związku z czym można go jeść tylko w fazie PW... Jednak warto pokusić się o jego upieczenie. Polecam zwłaszcza z dodatkiem czarnuszki, która nadaje świetnego aromatu. Zawsze używam jej do pieczywa :)
Najlepszy chleb
Dieta Dukana – Faza II
• 1 szkl. otrąb owsianych
• ½ szkl. otrąb pszennych
• 2 łyżki skrobi kukurydzianej
• 1 serek wiejski light (150g)
• 2 jajka (białka ubić)
• 1 szkl. maślanki, jogurtu lub kefiru
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• po pół łyżeczki: tymianku, czosnku niedźwiedziego, czosnku granulowanego, suszonych pomidorów z bazylią
• 1 łyżeczka czarnuszki
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do krótkiej kreskówki, można dodatkowo posypać czarnuszką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 1h i 20-30 min. Wyciągnąć z piekarnika, odkroić "piętkę" i odstawić do wystygnięcia i odparowania wody.
Dziennie można zjeść 2 kromki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz