Głównym daniem jest dziś kurczak z pyszną niespodzianką :) Soczysty, pachnący intensywnie rozmarynem i tymiankiem... Z farszem z leśnych grzybów. Pycha!
Kurczak z pyszną niespodzianką
Dieta Dukana - Faza II
• 1 cały kurczak bez skóry (lub 4 całe udka, bez skóry i z wyjętymi kośćmi)
• spora garść suszonych grzybów leśnych
• 1 por
• 1 cebula
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 4-5 ząbków czosnku
• sól, pieprz, tymianek, rozmaryn (najlepiej świeże)
Grzyby zalewamy wrzątkiem (ok. 1 szkl) i moczymy przynajmniej 1 godzinę- można je zostawić dzień wcześniej na noc.
Wyciskamy czosnek przez praskę lub rozcieramy, dodajemy posiekane lub suszone tymianek oraz rozmaryn, sól oraz pieprz.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Wcieramy w niego wymieszany czosnek z ziołami, na zewnątrz oraz w środku. Odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc, aby przeszedł przyprawami.
Gotujemy grzyby w wodzie, którą były zalane, przez ok. 30 min. pod przykryciem. Następnie przecedzamy (wywar proszę zostawić) i kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno, aby grzyby były potem wyraźnie w daniu wyczuwalne.
Siekamy w kostkę cebulę oraz pora w talarki. Jajka ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę.
Cebulę smażymy na rozgrzanej patelni - z odrobiną wody, dodajemy pora oraz posiekane grzyby, dolewamy 1/3 szkl. wywaru z grzybów. Smażymy do odparowania wody. Solimy oraz pieprzymy do smaku, dodajemy jajka i mieszamy.
Jeśli pieczemy kurczaka w całości wkładamy nadzienie do środka i związujemy nogi, aby nie wypadło. Jeżeli używamy udek, związujemy koniec "drumsticka" nitką, napełniamy środek farszem (te przestrzenie, gdzie były kości) i spinamy wykałaczką końcówkę uda, aby farsz nie wypadał. Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego. Jeśli został nam jeszcze farsz, kładziemy go dookoła kurczaka. Wlewamy pozostałą część wywaru w grzybów i wkładamy całość do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka). Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz