czwartek, 22 grudnia 2011

Choinki biszkoptowe

Świąteczne, pachnące cytryną i puszyste. Żeby je zrobić, potrzebne będą foremki na muffinki (najlepiej silikonowe) w kształcie choinek, ale efekt... zobaczcie sami :)

Choinki biszkoptowe
Dieta Dukana - Faza II

  • 5 jajek (osobno żółtka, osobno białka)
  • 3 płaskie łyżki słodzika (u mnie Sussina Gold)
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki otrębów (u mnie zmielone, jednak wystarczą drobne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki zielonego barwnika w proszku

Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny, a następnie cały czas miksując, dodawać na zmianę po 1 żółtku i 1 łyżce słodzika. Dodać skrobię z proszkiem do pieczenia oraz otręby (miksujemy cały czas). Następnie skórkę z cytryny i na sam koniec zielony barwnik. Zmiksować dokładnie i przełożyć do silikonowych foremek.
Piec do lekkiego zrumienienia (ok. 20 min. - większe foremki) w 180ºC.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz