Chińska zupa pikantno-kwaśna
Dieta Dukana - Faza I
- 1 litr esencjonalnego rosołu
- mięso z połówki piersi kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu (6%) lub 5 łyżek octu ryżowego (3%)
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta chili
- 1 roztrzepane jajo
- kilka suszonych grzybów lub 2 duże pieczarki
- 1 nieduża cebula
- sól do smaku
- opcjonalnie: posiekana dymka do posypania
Jeśli posiadamy suszone grzybki –
namoczyć je w niewielkiej ilości gorącej wody. Jeśli pieczarki: pokroić w
cieniutkie słupki.
Kurczaka pokroić w cienkie
paseczki, cebulę posiekać w kostkę.
Zagrzać rosół. Dodać suszone grzyby
(lub pieczarki), mięso z kurczaka oraz cebulę. Doprowadzić do wrzenia i gotować
do miękkości mięsa i grzybów.
Osobno wymieszać sos sojowy, ocet,
pieprz i chili. Wlać do gotującej się zupy i mocno zamieszać, aż będzie
wirowała. Powoli wlewać mocno roztrzepane jajo, przecedzając je przez „zęby” widelca
tak, aby powstały nitki.
Wyłączamy zupę, posypujemy
posiekaną dymną (można pominąć) i podajemy. Smacznego!
mniami,
OdpowiedzUsuń