Sernik porzeczkowy
Dieta Dukana - Faza III
Ciasteczkowy spód (dla tortownicy o średnicy 20 cm):
- 9 łyżek otrębów z lekką górką (6o + 3p)
- 1 kopiasta łyżka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 białko (ubite z odrobiną soli)
- aromat waniliowy (1-2 krople)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 700g mielonego sera do serników(proponuję półtłusty, 2-4% zawartości tłuszczu)
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 4 płaskie łyżki słodziku Sussina Gold (lub inny do smaku)
- 2 czubate łyżki żelatyny + 1 łyżeczka
- 1 szkl. obranych czarnych porzeczek
- opcjonalnie: dodatkowy słodzik do smaku
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Wszystkie składniki na spód wymieszać dokładnie razem, a następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białka i wymieszać. Masa powinna być gęsta i się nie rozlewać. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy cieniutko masę ciasteczkową, dokładnie ją przyciskając. Pieczemy ok 20 min. do zrumienienia.
Po wystudzeniu ciasta przystępujemy do robienia masy serowej. Żelatynę (2 kopiaste łyżki) rozpuszczamy dokładnie w 1/3 szkl. gorącej wody.
Porzeczki rozdrabniamy (proponuję użyć blendera) na "paćkę".
Ser miksujemy z jogurtem i słodzikiem. Dodajemy wodę z żelatyną i miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Masę dzielimy na połowę: jedną wykładamy od razu na ciasto, robimy to jak najszybciej, bo masa szybko tężeje. Do drugiej połowy dodajemy rozdrobnione porzeczki i miksujemy do połączenia składników- próbujemy masy - jeśli to konieczne dodajemy jeszcze słodzika (ja dołożyłam płaską łyżkę Sussiny). Masę wyłożyć na pierwszą masę serową i odstawić do stężenia do lodówki.
Smacznego!
serniczek właśnie tężeje w lodówce. Zrobiłam w wersji na drugą fazę czyli cały serek wymieszałam z aromatem waniliowym +cytrynowym :)
OdpowiedzUsuńDaria