Drożdżowiec z rabarbarem i kruszonką
Dieta Dukana - Faza PW
- 5 jajek
- 4 kopiaste łyżki mielonego odtłuszczonego lnu (100g)
- 4 kopiaste łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- 2 kopiaste łyżki otrębów pszennych
- 1 gęsty jogurt lub serek homogenizowany (180g)
- 1 paczka suszonych drożdży dobrej jakości (7g)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 3 kopiaste łyżki słodzika Sussina Gold (lub inny do smaku)
- 1 kopiasta łyżka ksylitolu
- 1 kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej
- 4 łodygi rabarbaru (ok. 500g)
- 4 kopiaste łyżki otrębów owsianych
- 2 kopiaste łyżki słodzika Sussina Gold (lub inny do smaku)
- 1-2 łyżki jogurtu
Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC.
Wszystkie składniki oprócz białek z jaj, ksylitolu i rabarbaru miksujemy na gładką masę. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, po czym dodajemy jeszcze ksylitol i ubijamy chwilę do jego rozpuszczenia. Białka wykładamy na pozostałą masę i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Wykładamy masę do wyłożonej papierem formy (u mnie 21x26cm). Rabarbar kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5-1cm) i posypujemy po cieście. Wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut. W tym czasie mieszamy składniki na kruszonkę, po czym na podpieczone ciasto rozkładamy równomiernie. Pieczemy jeszcze ok. 30-35 minut.
Smacznego!
muszę kupić rabarbar :)
OdpowiedzUsuńkiedy będzie nowy przepis? ;p
Bardzo dobre ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Pinakolada.